Lovozero

Kildinsamiskan i fokus

Språkkurser på Kolahalvön i Ryssland hålls årligen. De som deltar sitter i klassrum och lär sig det samiska språket teoretiskt. Nu vill man ändra på det och erbjuder sommarkurser där språket utövas praktiskt

I Lovozero i Murmansk län höll man en språkkurs på Kildinsamiska nu i juli och där var det bara tillåtet att prata samiska. I ryska Sápmi dominerar ryskan. Genom att bosätta sig på en ö och hålla språket levande ska Kildinsamiskan överleva.

– Vi är isolerade av det ryska språket och deltagarna ska använda samiska eftersom det är otillåtet att prata annat än det på ön under kursens gång, säger Elisabeth Scheller kursens grundare och arrangör.

Språkets förnyelseö
På ön Lovozero finns tio personer och två av dem är lärare i Kildinsamiska. De håller två till tre timmars seminarier per dag. Deltagarna pratar samiska under hela kurstiden och det gör att de lär sig samiska mycket snabbare.

– Genom böcker och skrivning lär man sig inte det muntliga språket, menar Elisabeth Scheller. 

Ön kallas samiskans förnyelseö av de som deltar i kursen.

– Jag går kursen för att förbättra mina språkkunskaper, säger Vásilij Maminov.

Arrangörerna försöker få det här att bli en sommartradition för att föra vidare muntliga språket på Kolahalvön.

Tatiana Matrekhina
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista