Sápmi

Klimatförändringar rubbar viltet

Naturvårdsverket har skapat ett nytt ramprogram för sin viltforskning, där de prioriterar forskning om hur viltet påverkas av samhälls- och klimat förändringarna.

Enligt Naturvårdsverkets forskningssekreterare Tuulikki Rooke, så tänker man titta in i framtiden för att se vad det är som kan påverka viltet. Då tänker man ofta på klimatförändringarna som kommer, om förändringarna i samhället, hur jägarprofilen eventuellt ändras och hur det i sin tur kommer att påverka både viltet och jakten samt vem som har bestämmanderätten över jakten.

- Folk flyttar kanske mer och mer från landsbygden till städerna och har mindre tid till jakt. Det kommer till exempel mer och mer utländska jägare och jagar i Sverige, säger Tuulikki Rooke,

En konsekvens av detta är till exempel att de kommersiella jaktturismföretagen blir fler och det är viktigt att förstå hur detta och andra samhällsförändringar påverkar viltet.

Forskningspengar
Naturvårdsverket delar ut 15 miljoner till forskning om vilt och pengarna kommer från jägarnas viltvårdsavgifter och fällavgifter för älg.

Idag kan vi redan se hur klimatförändringarna påverkar viltet i fjällvärlden:

‑ Vintrarna blir kanske annorlunda och snön kommer senare. Uppe i fjällandskapet kan man fundera på hur det kommer att påverka fjällripan, till exempel mot dalripan. En del arter vandrar längre norrut och Sverige kan få en invandring av andra arter med andra sjukdomarna, säger Tuulikki Rooke.

I och med att vintrarna kommer allt senare så har skogshararna minskat i antal.

‑ Kommer snön senare så hinner de redan byta till vit päls och då ligger man illa till om man är en vit hare på barmark. Då är det väldigt lätt att bli tagen av predatorer, säger Tuulikki Rooke.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista