Sápmi

Kvarlevorna tillbaka till Sápmi

Sametingets ordförande Lars-Anders Bear är övertygad om att viljan att återlämna dom samiska kvarlevorna kommer att stå fast, oavsett vilken regering som styr Sverige.

Enligt Lars Anders Baer så har regeringen i princip sagt ja till att återlämna kvarlevorna. Det man har diskuterat med museerna handlar om tekniska delar, dels vad som finns i museernas samlingar och hur man ska bedöma materialet. Det finns ju en del material som man inte har tillräcklig kunskap om. och det är historiska museet som har huvudansvaret för den delen av arbetet.

Den dialog som Sametinget för med Historiska museet och forskarvärlden handlar om att kartlägga vilka samiska kvarlevor som finns på svenska museer och forskningsinstitutioner, samt om att identifiera vilken tradition de blivit gravsatta inom. 

- Det här måste ta sin tid. Det är inte möjligt att blanda ihop kvarlevorna som blivit begravda på ett kristet sätt och förkristna kvarlevor. Det är viktigt att vi visar respekt för den gamla samiska religionen och det gamla samiska gravskicket, säger Lars Anders Baer.

Seminarium
Sametinget planerar ett seminarium kring kvarlevorna, därför att det finns en kunskapsbrist om detta. Seminariet kommer att vara öppet för både samer och svenskar.

Lars Anders Baer menar att de gravplundringar som gjordes var inte en intern samisk angelägenhet, utan det är en del av den globala historien där Sverige också gjorde sitt.

- Man plundrade en hel del urbefolkningsgravar - dom hamnade på museer och andra institutioner. I det här fallet har Sverige varit ett föregångsland  genom att Sverige i två omgångar har återlämnat kvarlevor till aboriginerna i Australien, säger Lars Anders Baer

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista