Jokkmokk

Kunskap om samer

Kritik mot kommunerna har fått dem att vakna upp. Intergrations och jämställdhetsministern Nyamko Sabuni kritiserade kommunerna för att de har okunskap om samer.

Jokkmokks kommun vaknade upp direkt, de har nu beslutat om att samisk kultur och historia ska vara ett återkommande inslag i skolan. Anna Hövenmark är kommunalråd i Jokkmokk och tycker det är väldigt positivt med kunskap om samer.

Idag är många samer parlamentariker i Jokkmokk och det kan vara en av orsakerna till satsningen kring skolundervisningen. Enligt Anna Hövenmark är det bra när samerna får vara med och besluta samt att de hjälper dem på många olika sätt.

– Det är skönt och veta var man kan rådfråga när det gäller de samiska frågorna, säger Anna Hövenmark.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista