Sápmi

Samisk kultur förbisett i Sverige

Stor status på rättigheterna till land och vatten istället för samisk kultur. Det gör att kommersiella filmer inte textas på samiska menar Nils Henrik Sikku, samhällsvetare.

Nils Henrik Sikku menar att statusen på samisk kultur är väldigt låg på grund av förhistoriska händelser. Det man kan se är att kultur, språkfrågor inte får mycket uppmärksamhet berättar Sikku. Enligt honom är det oftast de hårda frågorna som får mycket uppmärksamhet, speciellt rättigheterna till land och vatten.

– Norge ligger lång före oss och det krävs att de samiska politikerna enas och att det blir ett samarbete över gränserna, säger Sikku.

Politiker satsar
Enligt filmregissören Nils Gaup beror den norska satsningen på att man i Norge har politiker som arbetar hårt för den samiska kulturen.

– I Sverige är det svårare än i Norge. I Norge finns det en förstående publik och förstående myndigheter, säger Nils Gaup. 

 Håkon Isak Vars
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista