Australien

Austaliens regering positiv!

Austaliens regering är positiv, men det finns en oro inom den lokala fiskeindustrin, nu när australiens högsta rättsinstansen givit aboriginerna exklusiv rätt till fisket runt reservatet Arnhem land, i Northern Territory i norra Australien.

Eftersom det är stora ekonomiska värden involverade så var det stor nervositet inför det att beslutet presenterades.

”När vi väntade på beslutet var alla nervösa, aboriginerna var nervösa, representanterna från Northen Land Council var nervösa, representanterna från regeringen och fiskeindustrin var nervösa. Eftersom beslutet inte går att överklaga, säger Wali Wunungmurra, ordförande för Northen Land Council, NLC. ”Nu finns det ingen återvändo!”

Regeringen positiv
Australiens urbefolkningsminister Jenny Macklin, säger att Australiens regering kommer att samarbeta med aboriginerna i regionen, ledningen för Northern Territory, samt sport- och fiskeindustrin, för att det ska bli ett positivt resultat för alla parter.

Övergångsperiod
NLC har beslutat att det under en övergångsperiod på 12 månader, kommer att vara samma regler för fisket som innan beslutet fattades. På så sätt får parterna möjlighet att diskutera sig fram till en lösning som alla vinner på.

Efter att beslutet kommit, hade NLC ett inledande möte med fiskeindustrin och Northern Territorys regering för att starta dessa samtal. Wali Wunungmurra:

”Vi kommer att sammarbeta med alla. Det är en ’win-win’ situation!”

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista