Sverige

Fjällvandring lockar nya utövare

Att fjällvandra blir allt mer populärt. Svenska Turistföreningens fjällstationer har aldrig haft så många gäster som i år, och många av gästerna är nya, mindre vana fjällvandrare, som till exempel barnfamiljer och unga tjejer.

Patrik Eriksson, hans son Pelle och resten av familjen från Stockholm besöker Abisko fjällstation för första gången.

– Vi vandrar och badar och leker, spelar fotboll och bara njuter, säger Patrik Eriksson.

Vad är roligast?

– Att hoppa från klipporna ner i forsen, svarar sonen Pelle.

Det är trångt på Abisko fjällstation just nu. Platschefen Putte Eby räknar med att det blir 1 000 fler gästnätter i år än det tidigare rekordåret 2007 och nu räcker inte sängarna längre.

– Det är madrasser på golvet och folk lite överallt, så det är jättekul, säger Putte Eby.

Nästan alla Svenska Turistföreningens tio fjällstationer upplever samma sak. På Storulvåns fjällstation i Jämtland var juli den bästa månaden någonsin och sedan 2004 har antalet övernattningar har ökat med över 30 procent. Fjällstationerna Sylarna i samma landskap, Kebnekaise i Lappland, och Grövelsjön i Dalarna har haft en liknande utveckling.

Ökningen beror på att nya grupper lockas att fjällvandra, till exempel barnfamiljer och tjejgäng. På Kebnekaise har till exempel antalet barn blivit nästan 20 gånger fler de senaste fyra åren och även i Abisko har de ökat kraftigt. Putte Eby tror att det delvis beror en kampanj som flera fjällstationer har där barn får gratis boende och mat i sällskap med föräldrarna, men också att den här sortens semestrar ligger i tiden.

– Det är säkert så att det här med aktiv semester och att vara ute med sin familj i stället för att bara ligga på en badstrand är mer och mer populärt.

För många människor är den traditionelle fjällvandraren fortfarande en machoman som äter frystorkad mat och vandrar med tung packning i oländig terräng. Men den bilden stämmer inte längre med normalgästen, säger Putte Eby. De flesta gör istället dagsutflykter som Patrik Eriksson och hans familj.

– Första dagen gick vi 1,4 mil upp till en sjö, så det blir 2,8 mil totalt. Yngsta dottern är sju år, men det fungerade bra, säger Patrik Eriksson.

Familjen Eriksson har redan bestämt sig för att komma tillbaka nästa år och Putte Eby tror att fjällvandrarna kommer att bli ännu fler under de närmaste åren, men då får de nog söka sig någon annanstans än till Abisko.

– För vår del är det så att vi, sommartid i alla fall, inte kan ta emot så många fler gäster, säger Putte Eby på Abisko fjällstation.

Ekot - Petter Allvin
petter.allvin@sr.se

I samarbete med SR Sameradions Mattias Sikku Valio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista