Jämtland

Uranprospektering trots motsättningar.

Trots motsättningar och svensk lag, prospekteras det uran i Jämtland. Kommunen är den som tar det giltiga beslutet om man får börja bryta uran eller inte. Riksdagsledamot Per Åsling är kritisk till uranprospekteringen.

-Konsekvensen måste då också i rimlighetens namn vara, tydlig uranbrytning är inte förenlig med svensk lagstiftning. Varken utifrån miljölagstiftning, arbetsmiljölagstiftning eller utifrån det kommunala vetot som finns, säger Per Åsling.

15 Miljoner

Det är 8 gruvbolag som söker efter uran i Jämtland. Enligt riksdagsledamot Per Åsling har bolagen även betalt sammanlagt 15 miljoner kronor för att få prospektera.

Påverkar näringarna

Åsling säger även att Uranprospektering motverkar basnäringarna och det bekymrar innevånarna i Jämtlands län.

-Vad som är allra sämst, det är att det skickar helt felaktiga signaler till de människor som bor i den här bygden och lever utav bygden. Törs jordbrukare, renägare, turist-företagare investera, frågar sig Åsling. 

Otrygghet

-Företeelsen i sig gör ju också att människor kan  känna en otrygghet och jag får en hel del sådana signaler, säger Per Åsling. Slutkonsekvensen, möjligheten för bolagen att gå vidare existerar egentligen inte och jag förstår inte varför man håller på på detta sättet, säger Riksdagsledamot, Per Åsling.

Marit Kuhmunen

marit.kuhmunen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista