Sapmi

Renkött är hälsokost!

Det är nyttigare att äta renkött än både nöt- och griskött, visare en undersökning som gjorts av Matforsk Nofima mat i Norge. Renkött är alltså det sundaste köttet.

Renen äter sundare mat och motionerar mer än kor och grisar. Det gör att renköttet är magrare än oxkött och innehåller mer antioxidanter.

Mycket antioxidanter
”Renkött har ett högre innehåll av antioxidanter, vilket är bra för våra kroppar.  Eftersom dom äter mycket örter och lav. Näringsinnehållet i dessa växter går vidare över i renens kött,” säger Kristin Hollung, seniorforskare vid Matforsk, och fortsätter: 

”Köttet har också en sundare fettsyreprofil, köttet är magrare än nöttkött och det har ett högre innehåll av omättade fettsyror”.

Hälsokost
Näringsrik mat och mycket fysiks aktivitet gör renköttet till hälsokost, menar renägaren Ola Mathis Eira, från Kautokeino som inte överraskad över forskningsresultatet:

”Köttet är nyttigast eftersom renen är ute i naturen och bara äter nyttiga växter. Vi föder inte upp dom på pellets eller foder. Renarna föder upp sig själva på vad de äter på fjället. Renkött är hälskost!”.

”Och det är ju så gott,” fortsätter Ola Mathias Eira. ”Vi äter det till alla måltider!”.

Lars Erlend Øymo
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista