Sápmi

Inventeringarna är svåra att genomföra.

Inventering av rovdjuren inom renskötselområdet måste förbättras. Likaså den ekonomiska ersättningen av rovdjursskadorna. Det visade även Sameradions rundringning till ett antal samebyar.

Samernas Riksförbunds ordförande Per-Gustav Idivuoma håller med om det.

- Man måste hitta former för att kunna förbättra ersättningar för de icke inventerade och inventeringsbara rovdjuren. Den officiella statistiken är behäftad med brister, säger han

Per Gustav Idivuoma säger vidare, att det finns ett antal felkällor, som till exempel föryngringskriterierna. Man är även beroende av väder och vind hur inventeringarna går.

- I de bästa av världar så skulle man kunna säga att  den nationella rovdjurspolitiken som finns i tre länder borde vara harmoniserad, säger han.

Enligt Per Gustav Idivuoma så borde ersättningsdelen också rättas till och att kriterierna för föryngringar för järv, lo och annat inte är det samma.

Hur skulle man ändra ersättningsformerna så att de fungerade bättre för rennäringen?

- Ett är ju naturligtvis att alla ersättningar höjs. Den andra frågan är att få ner rovdjursantalet till att det motsvarar de ersättningar som staten Sverige är beredd att betala, säger Per Gustav Idivuoma.

Borde man ändra formerna, att ersättningen för björnen är per areal oavsett om man har en björn inom området eller inte?

- Det pågår sådana diskussioner internt, att hitta andra former för ersättning för icke inventeringsbara rovdjur. Av erfarenhet vet vi att varenda krona som man ska få kräver mycket fotarbete, säger han.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista