Lannavaara

Kritik mot förslag av vägnamn

I Lannavaara i Kiruna kommun ska man ge namn till vägarna. Men kommunens förslag har nu fått kritik, bland annat för att man inte tagit hänsyn till minoritetsspråken, däribland samiska.

Det finns många synpunkter på förslaget som kommunen tagit fram och därför pågår arbetet med att revidera det. I ett brev till kommunen kommer Per-Stefan Labba med ett mer långtgående förslag. Nämligen att man ger vägarna samiska namn. En av vägarna föreslås nu heta Per Idivuomas väg, men Labba känner personen ifråga under ett annat namn.

- För mig som samisktalande är det naturligt att säga att det är Defá-Biette raffi.

Vidare menar Labba att man bör se på hur Norge har valt att göra.

- I Kautokeino och Karasjokk har man endast samiska namn men det kan ju även vara blandade namn men inte på en och samma gata, säger Per-Stefan Labba

Kiruna kommun arbetar nu med att se över de förslag som kommit från allmänheten. Miljö- och byggnadsnämnden tar slutgiltigt beslut i början av september.

David Jonasson
david.jonasson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista