Öje Danell, professor i rennäring. Foto: Anna-Maria Ahlén

Rovdjuren hotar renstammen.

Det höga rovdjurstrycket gör att den svenska renstammens existens är hotad. Det menar professor Öje Danell på Svenska Samernas Riksförbund, SSRs ”Rådslag om rovdjur” som hålls nu i Vilhelmina.

Öje Danell som är professor i renskötsel vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU menar att vi ligger nära en nivå där renstammen kan krascha rent biologiskt.

- Trots att man ligger nära en krasch så slaktar man hankalvar, för att det är ett överskott på dom och man slaktar gamla djur. Men i princip slaktar man inga honkalvar och den dagen det inte finns några honkalvar att slakta då är det ett underskott på honkalvar och i och med det så minskar kalvproduktionen.

Ekonomisk krasch
Öje Danell menar att det finns en annan farlig situation och det är att man kraschar ekonomiskt. Det innebär att rennägarna kommer att slakta ut sina djur och då går det till en bilogisk krasch också.

Hur kommer det sig att det här kommer nu?

- Det beror på att rovdjursantalet har ökat. Frågan har ju diskuterats ganska länge, det är bara det att det inte har nått allmänheten och dom politiska leden, säger Danell

Vad ska man göra för att det här inte ska ske?

- Det finns bara ett sätt och det är att minska antalet rovdjur så att man kommer på en nivå som inte är farlig. Situationen är ju allvarlig för att vädret och annat kan skapa variation i kalvproduktion. det är ju särskilt allvarligt  i ett klimatförändringsperspektiv.

Vad skulle du dra upp för riktlinjer för en förändring för att rädda rennäringen?

- Det finns bara ett sätt och det är att man omprövar dom nationella målen när det gäller rovdjur och lokaliseringen av rovdjursstammarna, för just nu överbelastar man faktiskt norra Sverige med rovdjur. Det finns inte underlag för den rovdjurstammen, inte långsiktigt i varje fall, säger Öje Danell

Anna-Maria Ahlén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista