Jämtland

Nya regler för småviltsjakt i Jämtland

Länsstyrelsen i Jämtland inför flera nya regler inför småviltjakten den här säsongen. Ambitionen är att jakten ska bli mer flexibel.

Bland annat tillåts begränsad jakt på försök inom vissa områden inom Njaarke sameby som tidigare varit fredade hela året. Jaktguider kommer att kunna lösa tillstånd för sina jaktgäster, och ett ökat antal fjällrävar har lett till nya avlysta områden i Bergs kommun.

Det nya systemet gör även att jägarnas ansvar ökar att hålla koll på vilka områden som är avlysta, eftersom det kan ändras från dag till dag.

Dessutom ställer Länsstyrelsen högre krav på jägarna när det gäller det gäller att rapportera hur jakten går. Inom två veckor ska de ha lämnat in statistik. Gör de inte det kan de bli svartlistade och mista rätten att jaga både den här säsongen och nästa.

SR Jämtland

Förändringar i småvilsjakten i Jämtlands län 2008/2009

  • Njaarke sameby inför dynamiska avlysningar istället för totalfredade områden.’
  • Byte av jaktområden inom Ruvhten Sitjes sameby kommer att ske för att på ett ändamålsenligt och flexibelt sätt tillgodose renskötarnas och jägarnas önskemål.
  • Jaktarrangörer medges lösa tillstånd åt sina gäster.
  • Jaktåret periodiseras för att på ett bättre sätt nyttja markerna.
  • Jägare kan då de löser jakttillstånd se antalet jägare som redan skaffat tillstånd för detta område.
  • Ökat antal fjällrävar leder till nya avlysta områden.
  • Ripinventeringen tyder på relativt dålig ripföryngring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista