Föräldrar väljer kommunal skola

På måndag är det skolstart för sameskolorna. Men inte i Lannavaara, där skolan stängde med kort varsel i våras.

Sameskolstyrelsen, beslutade strax innan sommarlovet att lägga ned Lannavaara sameskola. Föräldrarna ifrågasatte beslutet även om den ekonomiska vinsten skulle bli så stor som sameskolstyrelsen hävdade.

Väljer kommunalt
Men sameskolan kommer att förlora ännu mer pengar, när föräldrarna till barnen i Lannavaara istället väljer bla den kommunala skolan i Övre Soppero. Endast ett barn kommer att välja sameskolan i Karesuando. Och det innebär minst sex färre barn inskrivna i sameskolan.

Ett av argumenten för stängningen var att elevantalet var för litet. Istället erbjöds eleverna att gå på skolan i Karesuando. Men endast ett barn kommer att börja där.

Stor besvikelse
Föräldrarna i Lannavaara är fortfarande besvikna på sameskolstyrelsen och säger att sameskolstyrelsen inte är intresserade av att barnen ska gå i sameskolan.

Carola Fjällborg är förälder till två barn som nu ska gå på kommunala skolan i Övre Soppero.

- Det känns jättetråkigt att det inte gick att rädda vår skola i Lannavaara, men man måste ta nya friska tag och göra det bästa av situationen så jag hoppas att det ska bli bra och att barnen trivs. Det är det som är det viktigaste.

Mycket kritisk
Carola Fjällsröm säger att man inte har haft någon kontakt med sameskolstyrelsen under sommaren.

- Det har varit under all kritik. Det är helt obegripligt att man behandlar barn 2008 på det här sättet, säger hon. 

Varför har ni valt att sätta era barn på den kommunala skolan i Övre soppero?

- Dels på grund av att det är 14 mil tur och retur till Karesuando vilket är långt för lågstadiebarn och sen känner jag också att mitt förtroende för sameskolstyrelsen har minskat i och med det här.

- Huxflux kanske dom lägger ner någon annan skola så det kanske är säkrast att hållas sig till kommunen, säger Carola Fjällström 

Föräldrarnas val
Monica Harr-Sandström är ordförande för sameskolstyrelsen och hon tycker det är tråkigt att höra om föräldrarnas misstro mot sameskolstyrelsen.

- Från styrelsens sida är vi väldigt intresserade av att varje elev är kvar och jag hade ju hoppats på att föräldrar skulle välja Karesuando. Men det här kan ju inte jag påverka utan det är ju ett val föräldrarna gör, säger Monica Harr-Sandström 

Personalen som tidigare jobbade i Lannavaara har förflyttats till sameskolan i Karesuando. 

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista