Giron

Järnväg mellan Pajala och Svappavaara?

En järnväg mellan Pajala och Svappavaara är ett alternativ för att frakta malm från de planerade gruvorna i trakterna kring Pajala till Narvik.

13 mil ny järnväg mellan Pajala och Svappavaara. Det kan lösa transporten från de tre planerade gruvorna i trakterna kring Pajala. Malmen kan då skeppas ut från Narvik. Alternativet är att frakta malmen på den befintliga finska järnvägen till Kemi. Inom kort kommer gruvbolaget Northland resources att välja väg.

Enligt kommunikationsdirektör Jonas Lundström är de båda alternativen kostnadsmässigt jämförbara, trots att det innebär är en stor investering att bygga ny järnväg.

- Att kunna gå in med riktigt stora skepp, som man kan i Narvik, är väldigt kostnadseffektivt, säger han till SR Norrbotten.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista