Vindkraftpark, foto: www.energisparbutiken.se
Jämtland

Kritik mot vindkraftsplaner

I Jämtlands län håller ett antal kommuner på att planera för vindkraftsutbyggnad. Men bland samebyarna som är involverade i arbetet finns kritik mot att peka ut lämpliga områden för vindkraft.

Kommunerna i Jämtlands län jobbar tillsammans för att se var man kan tänka sig att tillåta vindkraftsetableringar. Redan i ett tidigt skede har samebyarna fått vara med i planeringen. Bland annat åkt på en resa till Skottland för att undersöka hur man arbetar med vindkraft där.

En del i arbetet går ut på att peka ut områden som anses lämpliga för vindkraftsetablering. Men Markus Mattsson, ordförande för Kalls sameby är kritisk mot planerna.

- Om man pekar ut ett område så blir det kanske fritt fram där, säger han.

Mattsson har liknande erfarenheter sedan tidigare från turistnäringen. Han tar utbyggnaden av turistnäringen i Åre som exempel och menar att det gått för långt.

- Ger man lillfingret så tar de hela handen och vi är rädd att det ska hända även med vindkraften här i Åre.

”Underlag viktigt”

Harry Westermark är samhällsplanerare på Åre kommun och arbetar med vindkraftsplanering. Han efterfrågar underlag från samebyarna där man rangordnar områden utifrån hur lämpliga dom kan vara för vindkraft ur renskötselns perspektiv.

- Det behövs ett sådant underlag för att det inte ska bli vindkraftsetableringar som skadar rennäringen eller samebyarnas landskap överhuvudtaget, säger Westermark.

Om man inte får in underlag från rennäringen så kan man i ett senare skede få svårt att hävda rennäringens intressen, menar Westermark.

- Det är viktigt att rennäringens riksintressen finns med aktuella på kartan därför att de här riksintressena vägs då mot andra till exempel vindkraft där man också pekar ut riksintressen.

 

David Jonasson
david.jonasson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista