Ingrid Inga tar över efter Lars-Anders Baer
Jokkmokk

Ny ordförande i samelandspartiet

Jämställdhet är ett nyckelord för samelandspartiets nya ordförande, Ingrid Inga. I lördags valdes hon att efterträda Lars Anders Baer på ett extra årsmöte i Jokkmokk. Ingrid Inga vill att fler kvinnor ska engagera sig i politiken.

Ingrid Inga är den första kvinnliga partiledaren för samelandspartiet och just jämställdheten är viktig för henne och hon ser sig själv som ”dörröppnare” åt andra kvinnor som vill in i politiken.

- Kan jag så kan kanske många andra också, på det sättet tror jag också att vi kan öka jämställdheten i dom samiska politiska församlingarna.

”Bra diskussioner”

Samelandspartiet har under den här mandatperioden lika många kvinnor som män i sametinget och Ingrid Inga tycker att det har varit ett bra arbete och bra diskussioner i partiet.

- Så jag eftersträvar att vi ska ha jämställdhet för både män och kvinnor, för på det sättet blir vi ju vinnare allihop.

Leder sametingets styrelse fram till valet

Lars-Anders Baer lämnar alltså posten som partiordförande, men han sitter kvar som ordförande för sametingets styrelse fram till valet till våren. Baer menar att sametingspolitiken har kommit in i en ny fas och att det behövs nya människor med nya ideer.

- Åtta år som styrelseordförande är nog, i början var det lite turbulent i sametinget och min uppgift var att på något sätt få ihop och samla sametinget, säger Baer och menar att det idag finns möjligheter att göra något nytt och någonting mer.

- För det så behövs det nya människor med nya krafter, för att förnya sametinget.

Hur ser din framtid ut nu?

- Jag kommer inte att försvinna ur politiken, så att jag kommer ju att stå till partiets disposition. Vi får se vad nomineringsprocessen säger. Det är ju mycket upp till partiet och väljarna, så jag lägger inte av med politiken för det här utan jag kommer att bli en vanlig valarbetare.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista