Foto: Bertil Olofsson, SVT
JOKKMOKK

Stor björnhanne stöp för Nadja

Björnjakten är i full gång och i Jokkmokk finns en blivande storjägare.

För två år sen sköt hon sin första björn och i år hann jakten knappt börja innan 29 åriga Nadja Åstot fällde en stor björnhanne.

Med varsin 20 kilos ryggsäck planerade Nadja Åstot och hennes kompis, en veckas vistelse i skogen. Men så blev det inte - redan första dagen såg dom färsk björnspillning. Och det hann inte gå lång tid mellan att de såg björnspillningen till dom fick syn på björnen.

Två skott
Nadjas kompis stannade kvar och höll koll på björnen med sin kikare, Nadja själv började röra sig närmare för att kunna skjuta.

Efter två skott var det klart, Nadja hade fällt sin andra björn.

Hon berättar att känslan efteråt inte går att beskriva, och att det kändes riktigt bra att få ringa hem till familjen och berätta.

Det var alltså den andra björnen som Nadja Åstot skjutit, den första sköt hon för två år sedan.

Thomas Sarri och John Kuoljok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista