Norge

Språklagen i Norge uppfylls inte, menar statssekreterare

Myndigheterna i Norge har ännu inte klarat att fylla intentionerna med en samisk språklag. Det menar Raimo Valle, samiska statsekreterare i norska regeringen.
- Vi är vittnen till att det sker dagliga brott mot den samiska språklagen, säger Raimo Valle.

Statssekreteraren Raimo Valle, på arbets- och inkluderingsdepartementet, säger att myndigheterna ännu inte har lyckats uppfylla intentionerna med samisk språklag.

Han hävdar att de dagligen är vittnen till att det sker brott mot den samiska språklagen.

- Det som förundrar mig är i vilken grad samerna fortsatt finner sig i detta och inte klagar på brott mot till exempel samelagens språkregler.

Valle säger att regeringen med anledning av detta har lagt stor vikt vid det här i stortinget och i utvecklingen av handlingsplanen för samiskt språk.

- Det är ett av de viktigaste tilltagen i förhållande till samiskt språk och kultur.

”Klaga mer!”

Valle är överraskad över att folk inte klagar på att de inte får offentlig information på samiska.

- Jag upplever att samerna i alltför liten grad klager mot brott mot samelagens språkregler. Det kan tyda på att folk har gett upp, folk som vill bli bemötta i enlighet med samelagens språkregler och inte får den servicen de har krav på, bör klaga, uppmanar Raimo Valle. (NRK Sámi Radio)

 

 

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista