Giron

Stor samisk kulturarbetare död

En stor samisk kulturarbetare har dött. Hurri Biete, Per Hurri, var förutom renskötare en duktig slöjdare, jojkare och berättare. Med den grunden gjorde han en stor insats som förmedlare av samisk kultur och traditionell kunskap.

Per Hurri föddes i Geagganvuopmi men redan som liten flyttade familjen till Vihkusjávri och Vittangi skogssameby där han växte upp tillsammans med mor, far och syskon. Renskötsel var huvudsysslan och han var också en skicklig berättare, jojkare och slöjdare. Bland annat jobbade han som slöjdlärare på sameskolan.

Men som renskötare var det i skogen Hurri Biete trivdes bäst. Ända sen barnsben har han lärt sig traditionella samiska kunskaper som behövs för att klara sig i naturen. Och han var alltid öppen för att dela med sig av sina kunskaper.

Som skicklig berättare fick han också stor uppmärksamhet. På skolor, seminarier, marknader och även i sameradion har Hurri Biete med inlevelse och glädje underhållit och utbildat oss i samisk kultur och gamla kunskaper.

Hurri Biete har dessutom i över 15 år hjälp svenska försvarmakten att utbilda militärer i konsten att överleva i naturen. Hurri Biete brukade säga att ”naturen är en tyst men rättvis lärare”. Det är ett citat som militären numera använder i sin utbildning.

2001 fick han av försvarsmakten en hedersutmärkelse för sina insatser. I motiveringen sägs bland annat att:

””Per Hurri har under lång tid delat med sig av sina kunskaper till försvarsmaktens överlevnadsskola och på så sätt aktivt verkat för spridandet av kunskaper med uråldriga rötter, långt bortom dagens teknikberoende. Han har både viljan och förmågan att inviga oss utomstående i det som för honom är självklart; hur man lever med naturen, ute i naturen oavsett väder och årstid. Vi andra är tillfälliga besökare även om vi gärna vill se det annorlunda.””

Tillsammans med sin fru har han även fört vidare sina kunskaper till fyra barn samt barnbarn och barnbarnsbarn.

Glädje, öppenhet och ödmjukhet var Hurri Bietes kännetecken, hans röst har nu tystnat men hans kunskaper lever vidare.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista