Giron

Samelistan utanför makten efter politiska förändringar i Kiruna

Politiken i Kiruna håller på att förändras. Socialdemokraterna bryter alliansen och planerar för samarbete med kirunapartiet. Det kan innebära att samelistan ställs utanför makten.

Efter valet bildade det största partiet socialdemokraterna alliansen tillsammans med norrbottens sjukvårdsparti, moderaterna, kristdemokraterna, miljöpartiet och samelistan.

Men nu ser samarbetet ut att spricka. Socialdemokraterna har meddelat samarbetspartierna i alliansen att man istället ska inleda en samverkan med kirunapartiet, vilket bland annat skulle ge Lars Törnman en väg tillbaka till maktens korridorer.

Det här påverkar även samelistan som har två platser i kommunfullmäktige. Platserna innehas av Anders Stoor och Ragnhild Svonni.

- Förutsättningarna har ju ändrats radikalt på väldigt kort tid, konstaterar Svonni.

Hamnar i oppositionsställning

Ragnhild Svonni säger att partiet nu måste sätta sig ner och fundera hur man ska gå vidare och vilka frågor partiet ska driva i opposition.

- Förhoppningsvis så kommer det att synas och märkas i debatten här framöver.

Efter att socialdemokraterna och kirunapartiet haft interna medlemsmöten där medlemmarna kommer bestämma om partierna ska slås samman så kommer förändringarna och samelistan hamnar utanför den styrande alliansen.

”Mer synliga”

Ragnhild Svonni anser att förändring är både positivt och negativt.

Hon säger att partiet gick in i ett allianssamarbete med synen att detta är det bästa för att få igenom sin politik.

- Det positiva här är att vi kanske blir mer synliga för våra väljare, det negativa är att det blir svårare att få igenom våra frågor, säger Ragnhild Svonni

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista