Mindre bilkörning på grund av höga bensinpriser

De höga bensinpriserna just nu har inneburit att landets bilister väljer att köra mindre med sina bilar. Bensinförsäljningen föll med 4,7 procent i juli och har hittills i år fallit med 5,5 procent.

-Trenden med en nedgång på cirka 5 procent för bensinen börjar nu bli allt mer tydlig, säger Ulf Svahn vd för Petroleuminstitutet, SPI.

I juni sjönk bensinförsäljningen med 7 procent och i juli med 4,7 procent. Förklaringen är att allt fler bilägare kör mindre bil tror SPI. Dieselförsäljningen ökade i juli med 5,6 procent och har hittills i år ökat med 4,4 procent.

Försäljningen av miljöbränslet E 85 ökade i juli med 85 procent och har hittills i år ökat med 112 procent.

-E 85 ökar fortfarande kraftigt jämfört med föregående år. Däremot har ökningstakten mellan månaderna minskat, säger Ulf Svahn.

Försäljningen av eldningsolja föll i juli med 15,4 procent och har hittills i år fallit med 19 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista