Jämtland

Fler ripjägare än i fjol

I måndags startade ripjakten och i Jämtlands län kunde man konstatera att det var tio procent fler ripjägare i farten på premiärdagen, än förra året. Trots att årets jaktstart var på en måndag. Förra året startade jakten på en lördag.

Totalt har drygt 1 800 jägare skaffat tillstånd för jakt inom renbetesfjällen i Jämtland. Antalet nordiska jägare har ökat med 30 procent så att de under premiärdagen utgör 27 procent av totala antalet jägare till fjälls. Motsvarande siffra för år 2007 var 22 procent.

Med anledning av det stora intresset har Länsstyrelsen tvingats avlysa jakt inom två områden. Det ena har nått ett totalt jakttryck på fyra jaktmandagar per kvadratkilometer - vilket är en mycket hög siffra - efter endast fem dagars jakt. (SR Jämtland)

 

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista