Foto: Per Ola Blind

Politiker kräver högre rovdjursersättningar

Rovdjurstrycket på renarna är hårt och nu har även politikerna engagerat sig för att få mer i rovdjursersättning.

Carl-Gustav Lundgren från partiet vuovdegat har i en skrivelse till sametingets styrelse, där han själv även sitter som ledamot, begjort att sametinget ska kräva mer rovdjurspengar av staten.

Carl-Gustav Lundgren påtalar i sin skrivelse till styrelsen, att det är en snedbalans mellan ersättningsnivåerna som finns idag.

Rättvist
Målsättningen för rovdjursersättningarna är att det ska upplevas rättvist och rimligt.

Rovdjursersättningarna ska kompensera rennärningens förluster, öka förståelsen och toleransen för rennäring och rovdjur.

Enligt Carl-Gustav Lundgren har inga målsättningar uppnåtts, därför vill han nu försöka få staten att uppnå målsättningarna de har för rovdjursersättningarna, genom att ge mer pengar för speciellt björn och örn.

Marit Kuhmunen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista