Trogen rennäringsbyråkrat i pension

Efter 32 år som trogen byråkrat i statlig rennäringsadministration har nu Tord Constenius på Jordbruksverket gått i pension.

Tord Constenius säger att skillnaden mellan förr och nu, är att förr var det övergripande målet för rennäringsadministrationenens arbete glasklart, medan den idag är ganska oklar.

- Det var enklare förr. Vi var mer säkra på vad vi jobbade för, och vi var överens om det, både staten och rennäringen, säger Tord Constenius.

Jobbat med rennäringsfrågor sedan 1976
Det var alltså 1976 som Tord Constenius började jobba på dåvarande Lantbruksstyrelsen i Jönköping. Han är jurist och har sedan dess huvudsakligen jobbat med rennäringsfrågor men i våras avslutade han alltså arbetskarriären på Jordbruksverket.

Och skillnaden mellan förr jämfört med nu förklarar han så här.

- Bilden har blivit lite mer komplicerad. Nu anser man från statens sida att rennäringen ska utvecklas av näringen själv och statens hållning ska vara låg.

Men enligt Constenius så gör också rikspolitikernas passiva hållning saken svårare.

- Man tar fram en massa kunskap men man vet inte kanske så väl vad man ska göra av den. Om inte regeringen har en tydlig politik så kommer det naturligtvis att påverka administrationen, säger Tord Constenius, som efter 32 år inom den statliga rennäringsadministrationen nu gått i pension.

Ola Pittsa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista