Rovdjursvänner vill ha anpassning av rennäringen till rovdjur

Det är viktigt att det finns rovdjur i renskötselområdet, därför måste rennäringen anpassa sig så att en samexistens blir möjlig, det säger Karin Ericson på Svenska rovdjursföreningen.

Karin Ericson är regionansvarig för svenska rovdjursföreningen i Jämtlands län. Och hon vill se fler renägare som medlemmar.

- Vi har inte samma syn när det gäller rovdjur men trots det så vill vi självklart att rennäringen ska fortsätta att existera. Vi har rätt många jägare som är medlemmar, men jag vet inte om vi har några som är renägare, säger Karin Ericson.

Attityder grundläggs i tidig ålder
Jens Karlsson, forskare vid Viltskadecenter, Grimsö forskningsstation, har i sin doktorsavhandling studerat attityder till rovdjur.

En knapp majoritet av svenskar är positiva till att ha varg och andra rovdjur nära där dom bor.

Av dom över 65 år vill cirka 20-30 % ha det. Och av dom mellan 18-25 år vill cirka 60-70 % det.

Yngre är alltså mer positiva än äldre. Och män är mer positiva än kvinnor.

- Det ser man redan i förskoleåldern hos barn. Dom här värderingarna har man med sig hela livet, säger Jens Karlsson.

Karlsson ser att den positiva attityden till rovdjur beror på det ökade intresset för en ekologisk hållbar livsstil.

- Den hänger nog samman med en grön våg som svepte genom hela Europa, Nordamerika också dom senaste årtiondena, säger Jens Karlsson, forskare vid Viltskadecenter, Grimsö forskningsstation.

Anna Maria Ahlén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista