Norge

Tre bland Norges viktigaste

Tre samer är bland Norges 1000 viktigaste, när boken ”Hvem er Hvem” prestenterar Norges mest inflytelserika människor.

- När jag nu kommit med på listan så visar det att Sametinget är en viktig institution i Norge, säger Norska Sametingspresidenten Egil Olli.

”Etnisk minoritetsbakgrund”
Egil Olli och NRK Sameradiochefen Nils Johan Hætta är de två samer som är med i ”Etnisk minoritetsbakgrund” kategorin i boken ”Hvem er hvem”. Även om Nils-Johan Hætta inte vet riktigt varför han kom med i boken, så tycker han att det är bra.
- Även om jag inte riktigt vet vilka kriterier de använt sig av, så visar det i alla fall att jag bidrar med en viktigt uppgift, säger Hætta.

”10 viktigaste idrottare”
I kategorin för de viktigaste idrottarna finner vi Morten Gamst Pedersen, den norska landslagspelaren i fotboll. Han spelar till vardags med Blackburn i Premier League, och anses nu vara ett av Norges tio viktigaste idrottsprofiler.

NRK Sámiradio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".