1 av 2
2 av 2
Anders Kråik gillar inte förslaget
Härjedalen

Nej till renbetesavtal i Härjedalen

Jordbruksverkets förslag gällande markarrende för renbete i Härjedalen förkastas av Anders Kråik, från Handölsdalens sameby.
- Rennäringen klarar inte av att betala det som föreslås, säger Kråik.

Efter att samebyarna i domstol förlorat betesrätten på privata marker så har arrendeavtal för renbete under flera års tid diskuterats med markägarna. De senaste åren har jordbruksverket på uppdrag av regeringen lett diskussionerna och nu alltså lagt fram ett förslag.

- Förhoppningen från samebyarnas sida var nog att det skulle har presenterats mer vad gäller den ekonomiska biten, det är den som ändå är den springande delen för att få till stånd ett avtal, säger Anders Kråik.

Samefonden föreslås betala

Förslaget går ut på att samebyarna ska arrendera betesmark av markägarna. Enligt förslaget ska samebyarna själva betala hälften av arrendet och den andra hälften ska betalas via samefonden.

När det gäller samefondens pengar så handlar det om avkastningen från dom så kallade samefondsskogarna i Jämtland. Samefondsskogarna utgörs av de renbetesfjäll som vid avvittringen avsattes för samerna. 1962 beslutade regeringen att vinster från skogsbruk i dessa områden ska tillfalla samefonden och det skulle gälla i 50 år, fram till 2012.

Kostnaden för betesarrendet beräknas totalt uppgå till 1,5 miljoner per år och till det kommer enligt Kråik även kostnader för eventuella markskador och han menar att det sammantaget är för mycket pengar för att rennäringen ska klara av det.

Avtal för alla marker

Vidare så föreslår jordbruksverket att arrendeavtalet ska gälla alla privata marker som samebyarna har behov av, inte bara dom marker som varit aktuella i domstolsprocessen. Men enligt Kråik är samebyarna inte beredda att betala för mark som inte ingått i processen.

Samebyarnas förslag är att enbart betala för mark som omfattas av domen.

- För samebyarnas del så måste man sätta sig ner med markägarna och identifiera vilka marker samebyarna är i behov av, säger Kråik.

”Dödsdom”

Jordbruksverket skriver avslutningsvis i sin rapport till regeringen att om deras förslag inte kan genomföras så finns det inga andra möjligheter att lösa finansieringsfrågan. Men den påtryckningen räcker inte för att få Anders Kråik att ändra sig.

- En sak är i alla fall klar, samebyarna kommer knappast att skriva på något som innebär en dödsdom för rennäringen.

Vill inte kommentera

Sameradion har också varit i kontakt med markägarnas talesman Tage Fjellner. Han säger att finansieringsfrågan är en intern sak för rennäringen. I övrigt så vill inte Fjellner kommentera saken förrän han har läst jordbruksverkets förslag.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".