Harads

Inplantering av renlav

På statens lantbruksuniversitet SLU fortsätter man försöken med inplantering av renlav på brända marker. Just nu sprider man renlav i trakterna kring Harads där svåra skogsbränder ödelade stora områden för ett par år sen.

Liknande försök med inplantering av lav har gjorts tidigare, bland annat i områden kring Tärendö, där SLU samarbetat med Sveaskog. Det var under ett möte där som Lars-Evert Nutti kom i kontakt med forskarna från SLU. Nutti tänkte att de brända områdena kring Harads skulle passa ypperligt som försöksområden, forskarna och Sveaskog nappade på iden.

- Det är ett försök för att se om renlaven dör eller om den överlever under olika förhållanden på brända marker, hårt brända marker, säger Lars-Evert Nutti.

”Goda chanser”

Samuel Roturier är en av forskarna på SLU som jobbar med det här. Han berättar att det hela går till så att man plockar befintlig renlav och finfördelar den, därefter sprider man den över dom brända markerna.

- Det är jättehårt bränt här så chansen att laven klarar sig mot andra växtligheter kan inte vara bättre än här, säger Roturier.

Nya möjligheter

Först om 10-15 år vet man definitivt om laven klarar sig men redan inom ett par år kan man se åt vilket håll det lutar. Renskötaren Lars Evert Nutti ser i och med det här ett bättre alternativ till vanlig markberedning efter skogsavverkning.

- Det öppnar nya möjligheter att restaurera marker som skogsbruket förstör med markberedning och harvning för då är markerna totalförstörda för oss för lång tid framöver. Så om det här visar sig vara en bra metod så kanske man kan utnyttja skogsbränning istället för harvning, säger Nutti.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: