Norge

Flyt för samiska artister i Norge

Det går bra för samiska artister i grannlandet Norge just nu. I helgen vann The Blacksheeps, norska junior melodifestivalen i Oslo. Tidigare i våras var Ann-Mari Andersen med i den norska grand prix och Duolva Duottar var med i norske talenter tävlingen som sändes i TV.

Marit Haetta Överli, artist och arrangör av olika musikarrangemang, säger att dom många sätt som samer uttrycker sig på är en av anledningarna till att det går bra för samiska artister i Norge just nu.

- Samiska ungdomar har fått mer intresse för att bära fram samisk musik och blanda det med andra gener av musik och gör den tillgänglig för en större publik, säger Marit Heatta Överli.

Marit Haetta Överli menar också att samiskan är ett väldigt fint språk att sjunga på, och det gör ingenting om man inte förstår vad som sägs, men att det då är desto viktigare att musiken är gjord för en bredare publik, och det är den inte i jojken.

Marit Haetta Överli hoppas nu att även samiska ungdomar från Sverige och Finland följer den här utvecklingen.

Att det går så bra för speciellt samiska ungdomar värmer Marits hjärta. Hon säger att det är det hon har brunnit för i många år och nu hoppas hon att ett nätverk ska skapas för att ungdomarna ska kunna utvecklas mer.

Anne-Ravna Allas
anne-ravna.allas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: