Tromsö

Kulturpolitiken måste förnyas totalt

Varje år får sametinget ca 20 miljoner kronor av svenska staten, pengar som ska främja samisk kultur.

Men samisk kultur är ett stort begrepp och 20 miljoner är alldeles för lite, dessutom är systemet för samisk kulturpolitik förlegat, det menar Karin Mannela, tidigare kulturhandläggare på sametinget och nu ledamot i sametingets kulturråd.

- Ja, absolut. Jag hade önskat att man, t.ex när man pratar om näringspolitik, hade ett liknande system som kulturrådet är idag. Att man har ett näringsråd som faktiskt handhar samiska näringsfrågor och detsamma gäller givetvis med språket, säger Karin Mannela.

Karin Mannela sitter som ledamot i sametingets kulturråd. Hon har tidigare arbetat som handläggare på sametinget. Under den tiden fick hon en inblick i hur den samiska kulturpolitiken i sverige fungerar.

Efter den tjänsten skrev hon sin forskningsrapport Samisk kulturpolitik i ett nordiskt perspektiv, som utgavs ifjol. I rapporten beskriver hon och belyser problemen i det svenska systemet för samisk kulturpolitik.

Hon jämför med samiska kulturpolitiken i Norge, där det är mer uppdelat. Där går inte allt i samma ekonomiska pott som det gör i den samiska kulturpolitiken i Sverige.

- Skulle vi lyckas dela upp det här till de enskilda frågorna eller områdena så synliggör vi också behovet. Jag tror att det är möjligt att genomföra förändringen. Om vi har bra underlag så är det absolut möjligt, säger Karin Mannela.

Mattias Sikku-Valio
mattias.sikku-valio@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: