KIRUNA

Maktskifte i Kiruna - samelistan utan makt

Kiruna kommun får en ny ledning. I går kväll blev det klart att socialdemokraterna och kirunapartiet inleder ett samarbete. Det här innebär att samelistan förlorar sin maktposition.

28-0. Så slutade röstningen för ett partisamarbete på kirunapartiets medlemsmöte, total enighet alltså.

Men inom socialdemokraterna var saken inte lika klar. Efter långa diskussioner vann till slut Ja-sidan med 55 röster mot 34.

- Jag tror att det är bra för Kiruna att vi äntligen efter 14 år får ihop de här två partierna som i grunden har ganska lika värderingar. Kirunapartiet har ju alltid hävdat att de är ett socialdemokratisk parti, säger kommunalrådet Kenneth Stålnacke (s) till SR Norrbotten.

Förstår nej-rösterna

Det var missnöje som utgjorde grunden till att kirunapartiet bildades. Året var 1994 och man ville ha ett alternativ till socialdemokraterna, stadshuset ansågs korrupt och man ansåg att det förelåg ett behov av att röja upp.

Socialdemokraternas kommunalråd Kenneth Stålnacke menar att bland dem som i hans parti röstade nej till att slå ihop partierna, finns det många som minns hur det var en gång i tiden när Lars Törnman inte var särskilt snäll mot människor som var politiskt aktiva då. Stålnacke tillägger att han har full förståelse för det.

- Men nu måste vi lämna historien bakom oss och blicka framåt och se till att vi inför valet 2010 kommer att vara ett starkt socialdemokratiskt parti med mer att säga till om, säger Stålnacke.

Kirunapartiet upphör

Lars Törnman har jobbat för en samverkan med socialdemokraterna och att kirunapartiet senast 1 januari 2010 ska upphöra som parti.

- Det är inte så enkelt att vara med och avveckla något som man varit med och skapat. Dessutom har det funnits en rädsla att vi ska bli uppslukade eller bortputtade inom det socialdemokratiska partiet, men det har vi löst genom att komma överens med socialdemokraterna om hur mandaten ska fördelas mellan partierna, säger Törnman till SR Norrbotten.

Lars Törnman säger att det faktum att man nu sagt ja till socialdemokraternas frieri inte har något att göra med att Kirunapartiet i valet 2006 tappade väljare och förlorade fyra mandat i kommunfullmäktige.

- Det är viktigt att komma ihåg att det inte är vi, utan socialdemokraterna, som har tagit initiativet till det här frieriet, säger Lars Törnman.

Samelistan till oppositionen

Kirunapartiet och socialdemokraterna påbörjar sin samverkan redan på onsdagen och samtidigt avslutas den samverkan som socialdemokraterna haft med sjukvårdspartiet, moderaterna, samelistan, miljöpatiet och kristdemokraterna.

- Det känns tungt att bryta en samverkan som har fungerat fantastiskt bra, men vi måste blicka framåt och bry oss om vårt eget parti och det tror vi också är bra för Kiruna, säger Kenneth Stålnacke.

Samelistan har alltså hittills suttit i en maktposition med två ledamöter i kommunfullmäktige, Ragnhild Svonni och Anders Stoor. Men partisamverkan mellan kirunapartiet och socialdemokraterna innebär alltså att samelistan nu får börja jobba i opposition.

SR Norrbotten

 

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: