Giron

Samelistan orolig för de samiska frågorna

Samelistan i Kiruna kommun är orolig för hur samefrågorna kommer att behandlas av kommunen efter att kirunapartiet med Lars Törnman i spetsen intagit maktens korridorer.

Kiruna kommun har genomgått maktskifte. Socialdemokraterna har brutit samarbetet med alliansen, där bland annat partiet samelistan fanns med. Istället har socialdemokraterna och kirunapartiet gått ihop i en partisamverkan. Med kirunapartiet i ledande position så är nu samelistan orolig för samefrågornas ställning i framtiden.

”Förlegad syn”

Samelistans Ragnhild Svonni säger att det är bedrövligt att kirunapartiet kommer tillbaka i en ledande roll med tanke på hur de agerar vad gäller bland annat jaktfrågor och rennäring.

- Det är ju de som argumenterar att rennäringen är en bidragsnäring och man har en otroligt förlegad och negativ syn på samiskt självbestämmande och samer som urfolk.

Ragnhild Svonni säger vidare att sammanslagningen mellan kirunapartiet och socialdemokraterna inte var väntad för sex månader sen. Men resultatet efter partiernas medlemsmöten på tisdag kväll var däremot väntat.

Hoppas på fler mandat

Allt har skett under kort tid och Ragnhild Svonni tycker att socialdemokraterna har hanterat den här frågan bedrövligt. Hon menar att det inte förts fram någon kritik angående samarbetet och den politik som har förts inom alliansen, utan det är enligt henne bara önskan på mer makt och större inflytande som ligger till grund för att byta allianspart från en dag till en annan.

Svonni menar att maktskiftet inom kommunen innebär att samelistan måste ändra sitt arbete till att jobba som oppositionsparti.

- Det gäller nu att kritisera den sittande ledningen så mycket som möjligt, lämna in motioner och delta i debatten på olika möten, så det blir en ny roll för oss.

Ragnhild Svonni menar att det behövs samisk representation i en kommun som Kiruna och hon ser nu fram emot valet om två år.

- Jag hoppas att vi kan få fortsatt förtroende framöver och kanske knycka åt oss ett tredje mandat, ju fler vi är desto större möjligheter har vi att påverka.

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: