Sápmi

Mediautrymme ger framgångsvåg för samiska artister i Norge

Större utrymme i riksmedia kan vara förklaringen till varför det går så bra för samiska artister i Norge nu. Det menar Johan Kitti, samisk artist från Sujavaara.

Ett bidrag på samiska i den stora norska melodifestivalen, framgångar i Tv-programmet Talang 2008 och nu senast seger för gruppen Blacksheeps i den rikstäckande musiktävlingen Grand Prix Junior.

Det är några exempel på samiska musikframgångar i Norge. Den samiske artisten Johan Kitti som bland annat vunnit den europeiska minoritetssångtävlingen Liet-Lávlut menar att den samiska framgångsvågen i Norge har sin grund i att det i Norge är ett större intresse för samisk musik.

- Samisk musik hörs och syns i de stora rikstäckande radio- och Tv-kanalerna i Norge.

I Sverige däremot menar Kitti att samisk musik i princip enbart spelas i sameradion. Kitti menar att det större intresset i Norge gör att arrangörer söker samiska musiker till olika konserter och festivaler.

- I Sverige är det svårare och intresset verkar inte finnas, säger Kitti.

Perspektiv

Per-Ludvig Boine på det samiska förlaget DAT menar dock att man måste se saken i ett vidare perspektiv.

- Bara för att det nu går bra i Norge så betyder det inte att det aldrig går bra för samiska artister i Sverige och Finland.

Samtidigt håller Boine med om att de senaste framgångarna i Norge kan bero på att de fått möjlighet att delta i olika större TV-program.

- En förklaring är TV i kombination med att det som artisterna har att erbjuda är riktigt bra.

Anne-Rávna Allas
anne-rávna.allas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: