Skogsbolag räknar älgar

Sveaskog ska flyginventera sina marker för att räkna älgar.

Det är Sveaskog som ska flyginventera sina marker för att räkna älgar. Inventeringen ska börja i Norra Sverige i vinter och man räknar med att hinna med 40 % av den mark som tillhör statliga Sveaskog nu i första omgången.

Men inventeringen ska fortsätta nästa säsong och till 2010 ska 80% vara klart. Nu är ju inte det här den enda älgräkningen. Älgjaktlagen själva och forskare håller också koll på älgstammen och betesskadorna på skogen undersöks varje år.

Men det här krockar inte med det som finns.

- Vi ska samordna så vi inte inventerar samma område två gånger, säger Anders Harr som jobbar med jaktfrågor på Sveaskogs kontor i Arvidsjaur till SR Västerbotten.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: