Per-Mikael Utsi

Renägarförbundet emot EU-märkning av renar

Renägarförbundet reagerar på jakt- och fiskesamernas önskan om att renarna ska märkas som korna enligt EU-märkning. Per-Mikael Utsi, anser att förslaget från jakt och fiskesamerna visar på okunnighet.

Sametinget har, efter att dom övertagit rennäringsadministrationen, bett partierna komma med remisser angående rennäringen.

EU-märkning
Jakt- och fiskesamernas föreslår att man inför ett nytt system för märkning av renar, och därigenom också får en bättre kontroll av renskötseln och renantalet.

Jakt- och fiskesamerna vill att det ska göras EU märkning av renar på samma sätt som andra tamdjur i Europa.

Okunnighet
Men Per-Mikael Utsi från renägarförbundet säger att förslaget bygger på okunnighet.

- Det har visat sig genom tidens lopp att det är en omöjlighet för myndigheter att hålla koll på antalet renar som strövar fritt i naturen. Det är renägarna själva som måste ha kontroll på hur mycket renar man har, säger Per-Mikael Utsi.

Bricka med individnummer
EU- märkning sker i dagsläget på så sätt att kalvar, (här menas kornas kalvar) måste märkas med brickor i bägge öronen inom 20 dagar efter födseln.

På brickorna framgår det var dom är född, samt ett individnummer för den kalven.

Dessa nummer skall alltid uppges till myndigheterna ifall djuret ska flyttas, om det är till ny betesplats eller annat, t.ex. slakt.

Med får och getter gäller inte lika hårda regler säger Peter Svensson på Jordbruksverket. Men han poängterar att renar inte alls ingår i EU-märkning.

Smittorisker
Grunden till att tamdjur överhuvudtaget eu-märks är på grund av smittorisken.

Man skall helt enkelt snabbt kunna lokalisera ett sjukt djur och på så sätt hindra att kött med sjukdom, ska nå konsumenterna.

Rennägarförbundets Per-Mikael Utsi anser att detta system inte är aktuellt för rennäringen, på grund av att djuren färdas fritt i skog och fjäll.

Men menar dock att individmärkning i viss mån används av renskötare med syftet att ha kontroll på renarna.

- Renägarna är själva mycket intresserade av att ha kontroll över sina djur, men att ha individmärkning av sina djur är en arbetsam metod, säger Per-Mikael Utsi, rennägarförbundet och ledamot i sametinget.

Mattias Sikku Valio
mattias.sikku-valio@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".