Stort intresse för rösträtt i Sametinget

Det finns ett stort intresse för anmälan till Sametingets röstlängd. Anmälningstiden pågår ännu i tre veckor, och hittills har cirka 500 personer anmält sig.

En av dem som anmält sig är Pia Holmgren från Luleå. Hon ser det som en plikt, att åtminstone via valet, påverka samepolitiken.

Vill att sametinget jobbar med alla frågor
Pia Holmgren säger att hon har via media och nätet följt sametingsarbetet och menar att sametinget ska jobba med alla samhällsfrågor som rör samerna, men även kultur- och näringsfrågor. Och speciellt med språkfrågor, språkkurser för vuxna och hemspråksundervisning för barn. 

500 nya i röstlängden
Till dags dato har cirka 500 anmält sig till röstlängden och anmälningstiden pågår ännu till 20 oktober. Antalet anmälda kan öka ännu väsentligt, rent av bli ca 800 personer, som det var vid förra valet.

Tackar ungdomsrådet
Valnämndens ordförande, Börje Allas, säger att de är tacksamma och väldigt nöjda med ungdomsrådets hjälp i värvningskampanjerna, för att det är viktigare att fler ungdomar anmäler sig till röstlängden än att blint stirra sig på det totala antalet anmälda.

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista