Piteå

Oenighet om ersättning för vindkraftspark

Det råder skilda uppfattningar om kompensation till samebyn för intrång på renbetesmarker mellan Svevind och Östra Kikkejaur sameby vad gäller den stora vindkraftsparken i Markbygden inom Piteå kommun. Från Svevinds sida erbjuder man mer hjälp med teknikaliteter som stängsel än ekonomisk ersättning.

Mikael Kyrk som är operativ chef på Svevind menar att det finns flera saker som skulle kunna förenkla samebyans tillvaro.

- Väldigt många renar blir ihjälkörda av tåget och där skulle det finnas åtgärder som man tillsammans med banverket skulle kunna genomföra för att lindra den skadeverkningen som finns redan idag. Sen finns det säkert andra saker som skulle förenkla deras tillvaro, säger Mikael Kyrk

Vinterbetet berörs
Svevind planerar att bygga 12 vindkraftverk som ett pilotprojekt, men allt som allt planeras över 1000 vindmöllor i Markbygden och samebyn anser enligt ordförande Patrik Lundgren att man ska garanteras årliga ekonomiska ersättningar men även ersättning i form av foder.

- Det är nästan hälften av vinterbetet som kommer att beröras och vi anser att vi får stora problem att bedriva renskötsel. Som en första del är ju att kompensera med foder och det som hör till det som naturbetet inte täcker, säger Patrik Lundgren.

Känner tveksamhet
Det råder även skilda uppfattningar om dialogen mellan parterna. Svevind anser att man har bra dialog medan man från samebyns sida anser att den är obefintlig.

- Från början såg vi väl att det här var ett projekt där vi skulle kunna hitta en bra lösning mellan två parter. Men ju längre vi arbetat så börjar man känna allt större tveksamhet. Just nu tycker jag att dialogen inte fungerar som jag har hoppats på, säger Patrik Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista