Stora förhoppningar på FN:s expertorgan

Från samiskt håll är förhoppningarna stora på FN:s nyligen bildade expertorgan för urfolksrättigheter. I Geneve håller just  expertorganet sitt allra första möte.

Samerådets förhoppning är att expertorganet ska ha en väldigt stor betydelse. Det här är det enda organet som har etablerats som adresserar ett specifikt område, det vill säga urfolksrättigheter.

- Det visar på en prioritering i FN för dom här frågorna och vi jobbar för och tror att det finns goda förutsättningar att det här organet kan bidra till en snabbare och effektivare tillämpning av urfolksdeklarationen, säger Mattias Åhrén från Samerådet. 

Inget eget mandat
FN:s urfolksdeklaration är alltså en central punkt för det här expertorganet och det handlar om att få staterna att följa kraven i deklarationen - bland annat om rätten till mark och vatten samt ökat självbestämmande.

Expertorganet har inget eget mandat att gå in och rikta kritik direkt mot staterna utan det fungerar som rådgivande underställt FN:s människorättsråd. Det här menar Mattias Åhrén gör det hela lite känsligt.

-  Det gäller att vara diplomatisk och skicklig och hitta en relation med människorättsrådet som tillåter den här expertmekanismen att effektivt bidra till en förbättring av urfolkens situation samtidigt som man inte retar upp rådet, säger Mattias Åhrén

Mest kompetent
Expertorganet har valt John Bernhard Henriksen från Kautokeino till ordförande. Han är den mest kompetenta för uppdraget säger Åhren som däremot inte ser att en same som ordförande för innebär några särskilda fördelar för samerna.

- Inte mer än att mekanismen förhoppningsvis kommer att fungera bra generellt och det kommer att komma samerna till godo. Men han sitter inte som ordförande för att specifikt lyfta fram dom samiska frågorna, säger Mattias Åhrén

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".