Paulus Kuoljok är glad över det stora deltagarantalet
Lycksele

Framtidsfrågor diskuteras på ungdomskonferens

Idag samlades ungdomar från hela Sápmi till en stor ungdomskonferens i Lycksele. Det är Samiskt Parlamentariskt Råd som arrangerar konferensen där man ska diskutera viktiga framtidsfrågor - bland annat om politik och samisk hälsa.

En av dom som är med och arrangerar konferensen är Paulus Kuoljok, ordförande i svenska sametingets ungdomsråd.

- Det har varit jättemycket jobb men det är otroligt skönt att det verkligen blev av och det är kul att det är så många som har kommit.

Vad är det ni ska göra?
 - Vi ska öka ungdomars politiska engagemang och så vill vi ta upp folkhälsobiten , hur man kommer ut från negativt till positivt tänkande, säger Paulus Kuoljok.

Varför är det viktigt att hålla en sån här konferens?
 - Det är för att vi samiska ungdomar ska kunna samarbeta bättre i framtiden.

En annan av deltagarna vid ungdomskonferens är Kaisa Kemi Gjerpe från Karasjok. Hon hade stor lust att träffa andra samiska ungdomar och ta del av olika debatter. 

- Det är många olika teman som angår samiska ungdomar från Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Jag tycker att det är väldigt intressant att träffas och prata och se saker från olika perspektiv

Vad hoppas du få ut av mötet?
 - Jag hoppas att jag lär mig mycket och lära känna folk för att kunna samarbeta i framtiden.

Dom tre sametinget har satsat kraft på att få ungdomar engagerade i politiken och det är något som Kaisa Kemi Gjerpe kan tänka sig.

- Jag studerar statsvetenskap så det är definitivt något som jag vill fortsätta med, säger hon.

Så i framtiden kanske du sitter i norska sametinget som president?
 - Man vet aldrig, säger Kaisa Kemi Gjerpe skrattar. Det kan gått hända.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista