GPS-halsband ska sänka samebyns kostnader

Tåssåsens sameby har fått bygdemedel beviljat för att köpa in 50 stycken GPS-halsband till renar. Syftet med GPS-halsbanden är att få ned konstnader på helikopteranvändning, men även snöskoter och motorcykelanvändning.

Med GPS-halsband hade man kunnat slippa dyra samlingar och stoppa renarna att sprida sig till skogslandet, skriver Tåssåsens sameby i sin ansökan.

Länsstyrelsen anser att initiativet är lovvärt och att det är ett viktigt hjälpmedel i samebyns deltagande i markförhandlingarna om vinterbetet.

Tåssåsens ansökan är på drygt 600 000 kronor, och Länstyrelsen har med Jämtlands läns bygdemedel beviljat 75 procent av kostnaderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".