Vill öka kunskaper om rovdjursproblematiken

Kungliga skogs och lantbruksakademien vill öka makthavarnas medvetenhet om rovdjursproblematiken. Därför tänker man hålla ett stort seminarium om rovdjur och rennäring.

Samernas Riksförbunds ordförande Per-Gustav Idivuoma är ledamot i skogs- och lantbruksakademin och han jobbar just nu med att planera seminariet som troligen kommer att hållas i november.

- Vi inom kungliga skogs och lantbruksakademien har sedan några år nu lyft upp dom här samiska frågorna.

Idivuoma menar att det idag är en situation som kräver alla goda krafters hjälp för att komma vidare.

- Vi på KSLA ser att vi har en roll att spela som en oberoende, opartisk avsändare av budskap.

Medvetenhet

Seminariet om rovdjuren och rennäringen är en del i ett större arbete som Kungliga skogs- och lantbruksakademin har kring samiska frågor. Arbetet leds av förre jordbruksministern Annika Åhnberg. Per-Gustav Idivuoma är den enda samiska representanten i KSLA. En förhoppning som han har är att seminariet ska öka medvetenheten om problematiken bland svenska makthavare.

- Jag hoppas verkligen att vi lyfter upp dom här frågorna så att dom är synliga, alltså både problemkomplexet mellan rennäring kontra rovdjur och samtidigt synliggöra effekterna av den rovdjursproblematik som vi har, för ett större publikum.

Idivuoma poängterar att KSLA som institution består av makthavare av olika valörer, olika kulörer på olika nivåer.

- Så det är inte helt fel att ha ett seminarium och en diskussion i dom kretsarna, menar Idivuoma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".