Samiska ungdomar samlades i Lycksele i helgen
Liksu

Allsamisk ungdomsorganisation

Samiska ungdomar kräver att Samiskt Parlamentariskt Råd jobbar för inrättandet av en allsamisk ungdomsorganisation. Det beslutade ungdomskonferensen som nyligen hölls i Lycksele.

Under den gångna helgen samlades ungdomar från hela Sápmi till en ungdomskonferens i Lycksele. Bakom konferensen stod sametingens samarbetsorgan Samiskt Parlamentariskt Råd och värd för konferensen var sametingets ungdomsråd i Sverige. Efter tre dagars föreläsningar och grupparbeten enades konferensens 80 deltagare om en resolution gällande ungdomars framtid.

Mötesplatser

I resolutionen framhålls vikten av att skapa mötesplatser för alla unga samer oavsett om de bor i Sverige, Norge, Finland eller Ryssland. För att skapa sådana mötesplatser menar konferensdeltagarna att det behövs en allsamisk ungdomsorganisation, någon sådan finns inte idag. I resolutionen uppmanar ungdomarna därför Samiskt Parlamentariskt Råd att ge hög prioritet åt frågan om en allsamisk ungdomsorganisation.

Viktigt för sametingen

Under konferensens grupparbeten fick deltagarna komma med förslag på vad de tycker att sametingen ska arbeta med framöver. Bland ämnena kan nämnas utbildning, språk och virtuella mötesplatser och i resolutionen nämner man några konkreta åtgärder som stipendier till samiska lärarstuderande, kvotering inom utbildningsväsendet och en samisk social mötesplats på nätet.

Depression

Men det som ansågs viktigast på konferensen var ändå temat psykisk hälsa och det fanns föreläsare som utifrån egna erfarenheter talade om depressioner och om hur de fått hjälp. I resolutionen står:

”Självmord och depression har länge varit och är fortfarande ett tabubelagt ämne som är svårt att prata om. Av den anledningen ansåg vi det vara av yttersta vikt att problemet togs upp. Vi nådde ett genombrott där vi öppet kunde diskutera ämnet. Vi ansåg det viktigt med professionell hjälp med kunskap i samisk kultur, bl.a. rennäringen och andra samiska näringar.”

Resolutionen avslutas också med en uppmaning till sametingen om att skapa samiska former av professionellt stöd för de som drabbas av psykisk ohälsa.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista