Likcu

Ungdomsresolution kritiseras

Nu riktas kritik mot resolutionen som antogs av den samiska ungdomskonferensen i Lycksele. Angelica Svarto, ung sametingsledamot från jakt- och fiskesamerna deltog på ungdomskonferensen och hon godtar inte i resolutionen.

Resolutionen uppmanar dom tre sametingen att jobba för att förhindra självmord bland samer och kräver att sametingen i det arbetet skapar professionellt stöd för dom som drabbas av psykisk ohälsa.

Men Angelica Svarto är kritisk mot innehållet i resolutionen.

- Jag är inte nöjd med den.

Psykisk ohälsa, depression och självmord bland samer var huvudtemat på den samiska ungdomskonferensen. I resolutionen står bland annat:

”Vi ansåg det viktigt med professionell hjälp med kunskap i samisk kultur, bl.a. rennäringen och andra samiska näringar.”

Problemet enligt Angelica Svarto är att i texten har man specifikt pekat ut en samisk näring men inte dom andra.

- Jag tycker att en ungdomskonferens som omfattar hela Sápmis ungdom borde vara mer neutral och allmängiltig och värdera alla samer och samiska näringar mer jämställt.

”Missuppfattning”

Enligt Paul Ol Jona Utsi från resolutionsgruppen så var ordet rennäring menat som ett exempel bland annat med anledning av föreläsningen under konferensen. Föreläsningen gavs av en ung renskötare som har velat ta sitt liv.

- Det är inte meningen att värdera det som viktigare än något annat, säger Utsi och menar att det kändes som om det missuppfattades.

- Det blev onödigt mycket förstorat för att så småningom ta bort fokus från själva viktigaste ämnet om just depression och självmord bland samiska ungdomar och det är olyckligt att det ska behöva bli så, säger Utsi.

Anne-Máret Blind
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista