Norge

- Det största anslaget någonsin

Norska regeringen föreslår 334 miljoner norska kronor till Sametinget för år 2009, och totalt 782 miljoner för samiska ändamål.

- Detta är det största anslaget till samiska ändamål någonsin, och detta ökar Sametingets möjlighet att utveckla det samiska språket, kulturen och näringarna, säger man på Arbets- och Inkluderingsdepartementet till NRK Samiradio.

8 miljoner av pengarna ska gå till en handlingsplan för bevarandet av det samiska språket, och även det statliga presstödet för samiska tidningar höjs till 22 miljoner för år 2009.

Jämförelsevis får det svenska sametinget uppemot 150 miljoner kronor, däribland administrativa konstnader och olika stöd och ersättningar - alltså mindre än hälften så mycket som norska sametinget får för år 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista