Stockholbma

Renkött lyxmat

I Stockholm är styckebitar av renkalv lyxmat. Eftersom efterfrågan är stor blir också priset högt och renkalvfilen är dyrast.

En av dem som gärna äter renkött är ambassadören och författaren Jan Mårtensson.

- Jag brukar vara uppe i lappland och fiska ibland och då får man torkat renkött. Det tycker jag är väldigt gott.

Vad är det som gör att du tycker om renkött?

- Smaken, det smakar gott, salt, gott, friskt, liksom naturnära.

I Stockholms saluhallar kostade en djupfryst renkalvytterfilé från förra säsongen 690 kronor/kilot och en innerfilé kostade 590 kronor/kilot. En renstek kostade mellan 290 och 350 kr /kilot.

Populärt

Hos stormarknaderna och dom välsorterade matvarubutikerna i Stockholmsområdet kostade renkalvytterfile mellan 419 och 459 kr/kilot och innerfile kostade mellan 359 och 380 kr/kilot. Rensteken kostade mellan 186 och 245 kr/kilot.

Kocken Peter Karlsson vid Melanders Fisk, Vilt och Catering i Östermalmshallen i Stockholm, menar att renkött har blivit en popularitet.

- Det har väl inte varit så populärt, men mer och mer folk har fått smaka. Tycker man att det är gott så vill man ha det igen. Går man på ett kalas och blir bjuden på renkalvfile tillexempel, då vill man kanske gärna ha det själv när man har fest.

Har efterfrågan ökat?

- Ja det har den, år från år. Priserna har gått upp, uppåt 25-30% senaste året.

Peter Karlsson säger att prisläget inte är så känsligt på Östermalm i Stockholm eftersom många som lever där har har gott om pengar.

- Men en barnfamilj kanske inte trots det råd att äta renkött så ofta.

 

Anna-Maria Ahlén
sameradion@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista