(Arkivbild)

Friades efter att ha skjutit varg

En jägare som sköt en varg i Ångermanland frias från åtal för grovt jaktbrott. Han sköt för att freda sig själv, anser Ångermanlands tingsrätt.
-Det här fallet och domen är unika därför att det är första gången som skytten säger att han skjutit för att freda sig själv från en varg, säger kammaråklagare Christer B Jarlås.

Christer B Jarlås har ännu inte tagit ställning till om han kommer att överklaga domen.

Det finns flera fall där nödrätten hävdats vid attacker av björn. Att en björn kan vara farlig för människan vet vi, men i modern tid har ingen människa i Sverige skadats av en varg, konstaterar Jarlås.

Straffet för att skjuta en varg kan bli fängelse.

-Det är inte den här typen av fall som vare sig polis eller åklagare vill utreda som grovt jaktbrott. Vi vill komma åt dem som medvetet i lönndom sysslar med illegal jakt för att decimera rovviltstammen, säger Jarlås.

Om jägaren hade hävdat att han sköt för att rädda sin hund hade åtal troligen inte väckts.

-Lagstiftningen ger ett bra stöd för rätten att freda sina tamdjur mot angrepp från rovdjur, konstaterar Jarlås.

Den rutinerade 34-årige jägaren var förra hösten på älgjakt med sin hund vid Kalvbäcken i norra Ångermanland. När han hörde hunden ge ifrån sig ett djävulskt vrål inne i skogen trodde han att den hade stött på en björn och gjorde sig beredd.

Plötsligt fick han se en livrädd hund komma störtande mot honom med en varg i hasorna.Jägaren sade i rättegången att det gick så snabbt att han inte hann skjuta något varningsskott, men hävdar att han ropat till innan han sköt. Men vargen rusade rakt fram mot honom och jägaren hävdar att han tvingades skjuta för att freda sig själv.

Obduktionen av vargen stöder jägarens berättelse, då den har skjutits rakt framifrån. (TT)

Elin-Anna Labba
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".