Polaricas VD Tommy Innala prioriterar hemmamarknaden

Förlorar miljoner på utebliven export av renkött

Sverige förlorar 100-tals miljoner kronor på utebliven försäljning av renkött. Efterfrågan är betydligt högre än tillgången och eftersom det inte ens går att tillfredställa den inhemska marknaden så avstår förädlingsföretagen i stort sett från internationell export - trots att efterfrågan finns utomlands.

- Sverige förlorar en massa inkomster på det här, säger Samernas Riksförbunds direktör Anders Blom.

Blom menar att det inte bara är den enskilde renägaren som tappar inkomster utan det är också slakterier och förädlingsföretag som förlorar intäkter.

- Vi pratar om 100-tals miljoner som går förlorade.

Enligt Anders Blom finns det en nyfikenhet på renkött internationellt men man törs inte börja med exporten, eftersom man inte vet om man kan leverera.

- Det hör av sig företaget titt som tätt, senast förra veckan ringde en libanesisk restaurang från Beirut som ville ha renkött, säger Blom.

Försäljningen av renkött skulle kunna fördubblas. Men renägarna drar istället ner på slakten till 60.000 djur, eftersom rovdjuren tar 46.000 renar om året. Hela renstammen består idag av 260.000 djur.

Hemmamarknaden i första hand

VDn för branschledande Polarica, Tommy Innala, ser att han inte kan expandera på grund av det höga rovdjurstrycket.

- Jag skulle vilja påstå att jag skulle kunna dubblera vår försäljning, jag skulle kunna anställa 10 personer till på en gång om rovdjuren skulle ge fasiken i våra renar.

Innala säger att man medvetet valt att inte jobba på exportmarkanden eftersom man vill hålla en stark hemmamarknad.

- Vår hemmamarknad ska känna att dom kan lita på oss, att det finns en leveranssäkerhet för dom åtaganden vi gör och att vi har råvara att leverera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".