Árjjatluovvi

Silvermuseet expanderar

Silvermuseet i Arjeplog har nu öppnat sitt nybyggda forskningsinstitut. Förutom nya laboratorier och kontorslokaler innebär det upp till sju nya tjänster i Arjeplog.

Under året har Arjeplogsborna sett Silvermuseet växa. Ett nytt hus förbinder nu den gamla kontorsbyggnaden med museet. En tillbyggnad som innehåller laboratorier, kontor och arkiv, som ger plats för fler nya forskare.

- Vi räknar med att kunna tillsätta sex till sju forskartjänster, säger museichefen Ingela Bergman.

Museet är från och med nu ett självständigt forskningsinstitut.

Silvermuseet är ett så kallat subarktiskt forskningsinstitut, vilket innebär att de forskar om områden kring polcirkeln. De ska utveckla sina tvärvetenskapliga studier av arkeologi, kulturhistoria och ekologi i norr.

Den samiska kulturen är en viktig del av forskningen. Museet har sedan tidigare en stor samling samiskt silver, insamlat av den gamla lappmarksdoktorn Einar Wallquist som också grundade Silvermuseet.

De nya tjänsterna gör att de kan satsar mer på internationell forskning med Arjeplog som bas, säger Ingela Bergman.

- Jag hoppas att satsningen i Arjeplog ska kunna ge ringar på vattnet, och att vi kan knyta till oss fler verksamheter så småningom.

 

Elin-Anna Labba
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".