Malin Brännström
Stockholm

SSR nöjd över tydligt besked från regringen

Det svenska skogsbruket måste beakta urfolket samernas behov. Det beskedet gav jordbruks och sameminister Eskil Erlandsson under ett möte om framtidens skogsbruk häromdagen. Samernas Riksförbunds, förbundsjurist Malin Brännström var med på mötet och hon ser det som ett steg i rätt riktning från regeringens sida.

Malin Brännström deltog som representant för Samernas Riksförbund på ett möte som jordbruksdepartementet arrangerade tidigare i veckan. Enligt Brännström så gav Erlandsson under mötet klara besked, bland annat att Sverige har ett ansvar för att anpassa sig just till att Sverige har ett urfolk som samerna och att det gäller även i förhållande till skogsbruket.

- Det är ju positivt att det finns en sådan grundsyn i dom här frågorna, och det har framförts på ett väldigt tydligt sätt idag, säger Malin Brännström.

Brännström säger att det är första gången hon hört den här synen från regeringen när man konkret pratar om skogsbruksfrågan eller andra konkreta åtgärder.

På mötet diskuterade olika intressegrupper från skogsbruket, naturorganisationer och andra intressenter hur dom ser på utmaningarna som skogsbruket står inför. Skogindustrin vill ta ut mer skog och biomassa.

Klimatförändringar

Då blir det enligt Malin Brännström viktigt att de tar hänsyn till rennäringens behov. Hon menar att det inte räcker att sitta i samråd och informera utan istället måste man komma till en samrådssituation där man diskuterar konkreta åtgärder.

- Det handlar också om konkreta anpassningar i markanvändningen från skogsbrukets sida.

Brännström säger att det numera finns en förståelse för att man måste ha en ökad hänsyn. Hon säger att klimatförändringarna har gjort att man måste höja perspektivet lite och att det känns som att det går att diskutera på ett annat sätt.

- En tydlig linje från skogsbrukets sida är att man vill använda skogen för att jobba mot klimatförändringarna och att man anser att man anser att Sverige har ett tydligt ansvar där, där har vi framfört att det inte får ske på bekostnad av samebyarna och rennäringen eller övrig samisk markanvändning. Det är viktigt att beakta det i framtiden, säger Malin Brännström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".